PRP ve CGF Tedavileri

PRP ve CGF Tedavileri

PRP Tedavisi Nedir?

Kanın hücresel kısımlarının dışında kalan kısmına plazma denir. Plazma, karbonhidratlar, aminoasitler ve elementlerin dokulara transfer edilmesini sağlar. Kandaki hücrelerimizin bir türü de kan pulcuklarıdır (trombositler). Trombositler damar bütünlüğü bozulduğunda orada kümelenir ve iyileşmeyi başlatırlar. Trombositlerin içinde pek çok büyüme faktörü yer almaktadır. Bu faktörler dokuların tamirini sağlamaktadır. Bu özellikleri sebebiyle trombositten zengin plazma (PRP) uygulaması tedavide yaygın olarak kullanılmaktadır.

PRP tedavisi nasıl uygulanır?

Kişinin kendi kanından 8-10 cc kadar alınır ve özel bir yöntemle trombositler ayrıştırılır. Elde edilen trombositten zengin plazma kişinin hasta bölgesine injekte edilir.

Hangi durumlarda PRP ve CGF tedavisi uygulanır?

  • Eklemlerdeki kıkırdak ve bağ yaralanmaları (omuz bağ yırtıkları, dizlerde de bağ ve menisküs yırtıkları vb.)
  • Bel ve boyun fıtıkları
  • Tenisçi dirseği
  • Cilt gençleştirme
  • Ciltteki sivilce izleri kırışıklıkların tedavisi
  • Saç mezoterapisi
  • Diabetik ayak ve diğer yaraların tedavisi
  • Topuk dikeni
  • Diş hekimliği uygulamaları

PRP uygulaması sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Uygulama sonrası ağrı olabilir. Bu trombositlerin açılmasıyla oluşan yangı durumuna bağlıdır. Ancak bu, istenen bir etki olduğundan bu reaksiyonu engelleyecek ilaçların kullanımından kaçınmak gereklidir.

PRP ve CGF tedavisi kimlere uygulanmaz?

Hamile ve süt veren annelere, kanser öyküsü olan kimselere, kanama bozukluğu olan kişilere, kan trombosit sayısı düşük olan kişilere uygulanmaz. Uygulama bölgesinde infeksiyon olmaması gerekir.

PRP ve CGF ne sıklıkla ve kaç kere uygulanır?

2-4 hafta ara ile uygulanır.

Seans sayısı hasarın büyüklüğüne göre değişir. 1-6 seans uygulama yapılabilir.

PRP ve CGF tedavisinin yan etkisi var mıdır?

Kişinin kendi kanından elde edildiği için allerji veya yan etki yapmaz. Uygulanan yerdeki cild özelliğine bağlı olarak ekimoz (morarma) gelişebilir.

CGF tedavisinin prp tedavisinden farkı nedir?

PRP trombositten zengin plazmadır. CGF ise kan trombositlerinin de açılmasıyla büyüme faktörlerinin direkt elde edilmesine dayanır. PRP ile aynı durumlarda kullanılır. Ağrı yan etkisi çok daha azdır.