PRP Tedavisi Nedir?
PRP (Platelet Rich Plasma),veya Trombositten Zengin Plazma, hastanın kendi kanıyla hazırlanan ve doğal yolla iyileşmenin uyarılmasını sağlayan bir tedavi metodudur. Hastadan 10ml kadar kan alınır ve özel kitler içerisinde kanın bazı kısımları ayrıştırılır. Bu ayırım ile PRP(Trombositten Zengin Plazma) ve PPP (Platelet Poor Plasma)(Trombositten Fakir Plazma) elde edilir. Elde edilen bu karışımlar birçok tıp branşında, farklı tedaviler için kullanılmaktadır.
PRP Vücuda Bir İlaç Uygulanır mı?
PRP tedavisinde vücuda sadece kişinin kendi kanından elde edilen bir sıvı uygulanmaktadır. Kanın ayrıştırılmış kısmı sadece kanın bir çeşit plazmasını içermektedir. Vücuda başka bir ilaç uygulanmamaktadır.
PRP Nasıl İyileşme Sağlar?
Trombositler/Kan pulcukları temelde kanın pıhtılaşması görevini üstlenirler. Ayrıca birçok büyüme faktörünü de içermektedirler. PRP oluşturulurken yaklaşık 2-6ml bir plazma elde edilir. Ve bu sıvı birçok büyüme faktörünü konsantre bir şekilde içermektedir. Bu sıvının vücuda uygulanması ile uygulama bölgesinde yoğun bir onarım süreci başlar. Bu süreç zedelenmenin türü ve miktarına göre, tamir olan dokunun kendini yenileme süresine göre farklı süreleri kapsar.
PRP Tedavisi Hangi Tıp Alanlarında Uygulanmaktadır?
PRP uygulaması kas-eklem sistemi rahatsızlıklarında, kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde,medikal estetik uygulamalarda, diş hekimliğinde ve daha birçok alanda . uygulanabilmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Branşında Hangi Durumlarda PRP Tedavisi Uygulanmaktadır?
- Eklemlerin kireçlenmeleri
- Bağ yırtıkları
- Menisküsler ve diğer eklem kıkırdakların zedelenmeleri ve yırtıkları
- Tenisçi dirseği, golfçü dirseği, tendinit gibi durumlar
- Topuk dikeni
- Ortopedik operasyonlardan sonra
- Bel ve boyun fıtıkları vb. durumlarda PRP tedavisi uygulanmaktadır.
Fizik Tedavi Yaptıran Hastalarda PRP Uygulanır mı?
Altta yatan hastalığın derecesine bağlı olarak fizik tedavi uygulanırken de PRP uygulanmaktadır. Fizik tedavi ile beraber uygulama, hem tedavinin fazlarını daha hızlı geçmeye yardımcı olur hem de toplam tedavi süresini kısaltmaya yardımcı olmaktadır.
PRP Tedavisi Kaç Seans Olarak Uygulanmaktadır?
PRP tedavisinde süreyi belirlemede birçok faktör göz önüne alınır.
- Doku hasarının yaygınlığı ve derecesi
- Hastanın yaşı
- Eşlik eden hastalıkların varlığı (Diabet, romatizmal hast. vs)
- Kişinin iyileşme kapasitesini etkileyen diğer durumlar (Sigara veya başka maddelerin kullanımı)
- Hasarın devam edip etmediği (Mesleki faktörler vs..)
Bu faktörlere göre hekim yaklaşık olarak bir terapi süreci öngörebilir. Ancak en doğru sonuca, tedaviye vücut yanıt verdikçe alınan yanıta bakılarak karar verilir.
PRP Tedavisini Kimler Uygulamaktadır?
PRP tedavisini sadece tıp doktorları ve diş hekimleri uygulamaktadır.
PRP Tedavisinde Yan Etki Görülür mü?
PRP tedavisinde vücuda bir ilaç uygulanmadığı için ilaç yan etkisi görülmez. Ancak uygulanan hücreler içeride açılır ve çeşitli faktörler salgılarlar. Buna bağlı ilk uygulamayı takip eden saatlarde (genellikle 1-3 gün kadar) ağrı, ısı artışı vb. belirtiler olabilir. Bu zaten PRP’nin etki mekanizmasının bir sonucu olduğu için ağrı kesici vs. İle bunun durdurulmaması gerekir. Nadiren çok şiddetli ağrı olan hastalarda Paracetamol/buz uygulaması gerekebilmektedir.
PRP Tedavisinin Uygulanmaması Gereken Durumlar Nelerdir?
Kanser öyküsü olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, bazı kan hastalıklarının olduğu kişiler, gebeler, emziren annelere uygulanmaz.
Tedavi bölgesinde aktif bir enfeksiyon varsa uygulanmaz.